Vrste dijabetesa

dijabetes

Pojava dijabetesa bilo koje vrste posljedica je činjenice da se glukoza ne apsorbira u potpunosti ili djelomično u ljudskom tijelu, što za sobom povlači mnogo neugodnih, a ponekad i nepovratnih posljedica. U normalnim uvjetima, gušterača (PZH) automatski otpušta hormon inzulin u krvotok čim se glukoza pojavi u krvi, a stanice tijela ga koriste za "apsorbiranje" šećera. Kod dijabetičara je taj proces poremećen iz raznih razloga.

Dijabetes tipa 1

Tipično, dijabetes tipa 1 javlja se u ranom djetinjstvu i adolescenciji. Gušterača prestaje proizvoditi inzulin jer beta stanice "Langerhansovih otočića" u kojima se on proizvodi potpuno ili djelomično odumiru. Ponekad klinički dijabetes tipa 1 počinje nakon teških virusnih infekcija, prema znanstvenicima, za ovaj "neuspjeh" kriv je imunološki sustav.

Neki opasni virusi po strukturi su vrlo slični beta stanicama gušterače, a imunološki sustav ih uništava zajedno s vanzemaljskim virusima. Nemoguće je obnoviti stanice koje proizvode inzulin, pa je za dijabetičara jedini način poboljšanja metabolizma doživotna kontrola razine šećera u krvi i pravodobna primjena inzulina.

dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 obično se razvija u odrasloj i starijoj dobi. Vrlo često se njezina pojava povezuje s pretilošću, iako se ponekad javlja i s nasljednom predispozicijom, kao i nakon uzimanja određenih lijekova. Dijabetes tipa 2 može se razviti na pozadini kroničnih bolesti gušterače ili tijekom trudnoće. Čak i ako gušterača takvih bolesnika proizvodi dovoljno inzulina, to je sporije nego što je potrebno. Stoga stanice nemaju vremena iskoristiti svu glukozu, a njezina razina raste.

Drugi razlog za glikemiju kod dijabetesa tipa 2 je smanjenje osjetljivosti tkiva na hormon inzulin. Liječnici ovaj poremećaj nazivaju "rezistencija na inzulin". Jednostavno rečeno, nedostaje im normalna količina, što se prvenstveno povezuje s pretilošću.

Gestacijski dijabetes

Jedna vrsta dijabetesa tipa 2 je dijabetes trudnoće ili gestacijski dijabetes. Gušterača trudnice proizvodi normalnu količinu inzulina, ali je osjetljivost tkiva na njega smanjena zbog prisutnosti "hormona trudnoće" u krvi. Obično se javlja u 20-24 tjedna i traje do poroda, a nakon njih metabolizam se sam po sebi poboljšava. Međutim, ponekad, pod krinkom gestacijskog dijabetesa, počinje DM 1, a također se događa da se u pozadini trudnoće pojavi DM 2, na čiju prisutnost žena nije sumnjala.